Cukiernik

Drukuj
Opublikowano

 

Dzien Otwarty 013

CUKIERNIK

Podejmując naukę w klasie o profilu cukiernik stwarzasz sobie możliwość zatrudnienia w ciastkarni, cukierni i piekarni. W trakcie 3-letniego nauczania będziesz się uczyć przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych:

 

- technika w produkcji cukierniczej,
- technologia produkcji cukierniczej,
- procesy produkcji wyrobów cukierniczych,
- gospodarka magazynowa w zakładzie cukierniczym,
- podstawy przedsiębiorczości.


Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- dobierać surowce do produkcji wyrobów cukierniczych,
- obsługiwać maszyny i urządzenia,
- projektować i wykonywać nowoczesne dekoracje z cukrowej masy plastycznej (marcepanu, czekolady, itp.),
- prowadzić własną działalność produkcyjną.
Umiejętności praktyczne zdobędziesz w pracowni cukierniczej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu. Końcowy egzamin zawodowy zdajesz w szkole, a uzyskany dyplom potwierdzi twoje kwalifikacje zawodowe i pozwoli podjąć pracę w krajach UE.

zobacz zawód: Kucharz

Pogoda

Zespół Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu