Artykuły
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do:
- wykonywania zadań zawodowych związanych z prowadzeniem gospodarstwa domowego i obiektów zbiorowego zakwaterowania lub wyżywienia,
- organizowania i nadzorowania procesów pracy i produkcji w działalności związanej z żywieniem w gospodarstwie domowym.
Kształcąc się w tym kierunku nabędziesz umiejętności związane z:
- żywieniem w gospodarstwie domowym,
- kompleksową obsługą przyjęć, imprez organizowanych w zakładach gastronomicznych,
- pracą w administracji na przykład w księgowości lub dziale sprzedaży,
- pracą w administracji w zakładach zbiorowego żywienia (hotele, restauracje, szpitale itp.)
Pobyt w szkole kończy się maturą i uzyskaniem tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych.
Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych ma charakter usługowy. Dominującym typem relacji jest człowiek-człowiek i w związku z tym, w całym procesie nauczania szczególną uwagę zwraca się na kształtowanie zasad etyki i kultury zespołowej, prawidłowych postaw, nawyków, sposobu komunikowania się i reagowania na życzenia konsumenta.
Wiodącym przedmiotem zawodowym jest - obsługa konsumenta i technologia gastronomiczna.
Absolwent szkoły kształcącej w tym zawodzie będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z funkcjonowaniem części gastronomicznej (kuchnia, sale konsumpcyjne, room service) i administracyjno - gospodarczej (dział finansowo - księgowy, dział sprzedaży) zakładu gastronomicznego.
Technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony w obiektach zbiorowego wyżywienia, zwłaszcza zakładach gastronomicznych żywienia otwartego i zamkniętego, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością.Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika żywienia i usług gastronomicznych należą wszystkie czynności związane z organizacją, kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych w zakładach świadczących usługi gastronomiczne.
Typowymi miejscami pracy technika organizacji usług gastronomicznych są restauracje, kafeterie, snack-bary, kawiarnie. Może być on również zatrudniony w hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na promach i statkach. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.