Artykuły

100 potraw

Drukuj
Opublikowano

1oo potraw28 września 2018 r. w Archiwum Państwowym w Przemyślu, odbyło się spotkanie pt. STULECIE NIEPODLEGŁOŚCI POD JABŁONIĄ, w którym uczestniczyła młodzież Zespołu Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu. Wydarzenie rozpoczęło się promocją albumu "Droga do niepodległej Rzeczypospolitej. Przemyskie epizody". Następnie odbyła się prelekcja dotycząca starych odmian jabłoni, którą przedstawił pan Grzegorz Poznański. Dokumenty katastru galicyjskiego były tematem kolejnego wystąpienia, pana Daniela Nowaka, historyka i regionalisty. Natomiast o możliwościach zastosowania jabłek oraz ich właściwościach zdrowotnych, opowiedziały nauczycielki, panie Monika Sidor i Wioletta Buczko, w prezentacji: „100 potraw z jabłek na 100 – lecie Niepodległości”.
W drugiej części spotkania nastąpiło otwarcie wystawy pomologicznej autorstwa Grzegorza Poznańskiego oraz konkurs na najlepszy jabłecznik, w którym brali udział uczniowie naszej szkoły, z klasy o profilu cukiernik, technik hotelarz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Po ocenie jury i rozstrzygnięciu konkursu, wypieki zostały degustowane przez uczestników spotkania. Różnorodne ciasta - jabłeczniki bardzo wszystkim smakowały a uczestnicy dostali dyplomy i nagrody za udział.

 1oo potraw 1oo potraw 1oo potraw 1oo potraw 1oo potraw 1oo potraw

Zespół Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu