12 kwietnia 2018r w Zespole Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu odbyło się uroczyste podsumowanie Projektu „Moje doświadczenie dziś moim atutem w przyszłości”. Realizowany od września 2016 do czerwca 2018 na zasadach Erasmus+, projekt w całości finansowany był ze środków programu PO WER. W uroczystości wzięli udział: przedstawiciele władz miasta i Wydziału Edukacji, dyrektorzy przemyskich szkół, osoby współpracujące przy realizacji projektu oraz dyrekcja, nauczyciele, uczniowie i rodzice ZSU-HiG.
Głównym punktem programu była prezentacja dotycząca realizacji projektu. W przedsięwzięciu, którego koszt dofinansowania wyniósł 103.220 PLN, wzięło udział 42 uczniów i uczennic z klas technikum (wszystkie zawody) oraz ZSZ (kucharz, cukiernik). Ukoronowaniem przygotowań były wyjazdy na trzytygodniowe praktyki zagraniczne do Irlandii: w lipcu 2017 i na przełomie stycznia i lutego 2018 roku. Partnerem szkoły była Firma Your International Training z główną siedzibą w Mallow, w hrabstwie Cork, której właścicielem jest Paul Quinn. Zarówno same przygotowania, jak i wyjazd na zagraniczne praktyki, pozwoliły uczestnikom zdobyć szereg dokumentów, np. zaświadczenia z warsztatów kulinarnych i cukierniczych, potwierdzenia udziału w warsztatach na Targach FOTO, europejski certyfikat Europass Mobilność, referencje od pracodawców irlandzkich, certyfikat potwierdzający uczestnictwo w mobilności.
Zaproszeni goście obejrzeli również wystawę prac uczniów kierunku fototechnik pt. „Irlandia w kadrze”. Całość zakończyła degustacja („Irlandzkie smaki”) potraw przygotowanych przez uczniów z klas żywieniowych.
Uroczystość była świętem całej szkoły. Dla uczestników projektu była to nie tylko wspaniała przygoda, ale również okazja do zdobycia umiejętności i doświadczeń, które są bezcenne zarówno na polskich jak i zagranicznych rynkach pracy.