Artykuły

Drukuj

KUCHARZ
z elementami carvingu

pasek

„Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle”

kucharz
kucharz
kucharz
kucharz

Przedmioty punktowane: j. polski, matematyka, j. obcy, wiedza o społeczeństwie

 

Kucharz zajmuje się sporządzaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Jest to zawód wymagający od osób, które go wykonują, talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują odniesienie sukcesu. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik. Wykorzystując różnorodne techniki i metody przygotowuje potrawy z warzyw, owoców, grzybów, jaj, mleka i jego przetworów, mąki, kasz, mięsa zwierząt rzeźnych, przetworów mięsnych, podrobów, dziczyzny, drobiu, ryb i owoców morza. Sporządza dania, zupy, sosy, sałatki, surówki, przystawki, ciasta, napoje i desery. Wykorzystuje zioła i różne przyprawy smakowe.

 

Kwalifikacje zawodowe

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

 

Dodatkowe umiejętności

Gdy widzimy piękne wzory wyciete w marchewce, arbuzie czy w innych owocach i warzywach, robi to na nas ogromne wrażenie. Tak naprawdę wymaga to po prostu pewnej wprawy i chęci. Każdy może uzyskać tak doskonały efekt, dlatego warto próbować i nieustannie sie czegoś nauczyć, na przykład sztuki carvingu.

 

Dzieje się:

przygotowania do imprez cateringowych oraz praktyk w zakładach pracy

dodatkowe szkolenia

kursy zawodowe realizowane w ramach projektów unijnych


A po szkole:

    • Kontynuacja nauki w technikum 
    • Kontynuacja nauki w liceum
    • Specjalistyczne kursy i warsztaty podnoszące kwalifikacje w zawodzie

Perspektywy zawodowe:

    • Restauracje, hotele, bary, ośrodki wypoczynkowe
    • Firmy cateringowe
    • Obiekty ruchome: promy, statki
    • Ośrodki SPA
    • Własna działalność
pasek
Obejrzyj film
pasek
Poznaj inne zawody