Artykuły

Drukuj

TECHNIK HOTELARSTWA
z elementami przewodnictwa turystycznego i animacji czasu wolnego

pasek

„Hotelarstwo to mądry wybór”

technik hotelarstwa
technik hotelarstwa
technik hotelarstwa
technik hotelarstwa
technik hotelarstwa

Przedmioty rozszerzone: j. obcy: angielski lub niemiecki
Przedmioty punktowane: j. polski, matematyka, j. obcy, geografia

 

Technik hotelarstwa to zawód, który daje możliwość poznania nowych ciekawych ludzi oraz otwarcia się na świat. Hotelarz planuje, organizuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie. Przyjmuje rezerwację usług, ustala zakres zamówionych usług, sposób ich świadczenia oraz formę zapłaty. Organizuje i oferuje usługi dodatkowe: konferencje, targi, kongresy, imprezy turystyczne, rekreacyjno-sportowe, typu Wellness i SPA. Obsługuje sprzęt biurowy, korzysta z programów komputerowych, systemów rezerwacyjnych. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera informacje o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji i na bieżąco obserwuje rynek hotelarski. To zawód, który ułatwia naszym absolwentom znalezienie pracy zarówno w kraju, jak i zagranicą.

 

Kwalifikacje zawodowe

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji

 

Mały bonus:

Oczekiwania gości hotelowych stawiają przed pracownikami nowe wymagania, dlatego w ramach nauki zawodu, proponujemy kursy przewodnika turystycznego i animatora czasu wolnego

 

Dzieje się:

wyjazdy na praktyki zawodowe do Irlandii

wyjazdy na Międzynarodowe Targi Hotelarstwa i Gastronomii HORECA do Krakowa i Katowic

współpraca z licznymi biurami podróży i hotelami

wycieczki do największych hoteli w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu

wyjścia edukacyjne do zakładów hotelarskich i gastronomicznych


A po szkole:

    Studia na kierunkach:
    • hotelarstwo i gastronomia
    • hotelarstwo i gastronomia i dietetyka
    • hotelarstwo i przemysł spotkań
    • hotelarstwo i turystyka
    Perspektywy zawodowe:
    • hotele, motele, pensjonaty, agroturystyka
    • recepcjonista
    • pracownik służby pięter
    • pracownik służby parterowej
    • organizator usług cateringowych
    • pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej
    • pracownik stowarzyszeń i organizacji hotelarskich i turystycznych
    • kelner, barman
pasek
Obejrzyj film
pasek
Poznaj inne zawody