Przygotowania do wyjazdu
INTENSYWNE PRZYGOTOWANIA UCZNIÓW ZSUHiG DO WYJAZDU NA PRAKTYKĘ ZAGRANICZNĄ.
W ramach wsparcia zawodowego dla II grupy młodzieży zakwalifikowanej do projektu na staż zagraniczny do Irlandii, odbyły się warsztaty zawodowe. Celem głównym było poszerzenie wiedzy i umiejętności związanych z kierunkiem kształcenia.
Ze względu na różnorodne zainteresowania młodzieży, warsztaty zostały podzielone na dwie grupy tematyczne:
„ Nowoczesne trendy w cukiernictwie” prowadzone przez właściciela Cukierni FIORE, Pana Jana Tauchmana, w dniu 09 października 2017r w wymiarze 6 godzin – 9 uczniów.
Zakres tematów:
- Struktura zakładu cukierniczego
- Nowoczesne urządzenia i rozwiązania w cukiernictwie
- Etapy produkcji lodów
- Nowoczesne trendy w zdobnictwie wyrobów cukierniczych.
„ Staropolska kuchnia regionalna w nowoczesnym wydaniu” prowadzone przez szefa kuchni Zamku Dubiecko, Pana Janusz Pyrę, w dniu 21 października 2017r w wymiarze 6 godzin - 9 uczestników.
Zakres tematów:
- Nowe trendy sztuki kulinarnej – kuchnia molekularna, metoda sous vide
- Nowoczesne urządzenia i rozwiązania we współczesnej gastronomii
- Prezentacja, wykonanie i podanie: dziczyzny, ryb, drobiu
- Dodatki stosowane w kuchni staropolskiej
Warsztaty cukiernicze i kulinarne to forma nauki przez działanie praktyczne w rzeczywistych warunkach a także szansa na rozwój umiejętności zawodowych i zainteresowań naszych uczniów oraz próba i weryfikacja własnej wiedzy i możliwości.
Młodzież była ubrana w odzież gastronomiczną zakupioną ze środków UE a uszytą przez Producenta Odzieży "Jullita" z Żurawicy.