Założenia projektu
Gmina Miejska Przemyśl realizuje w Zespole Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego - „Nowoczesna szkoła zawodowa szansą rozwoju uczniów” - w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014 – 2020 Oś priorytetowa IX Jakość edukacji i kompetencji w regionie, realizowany w ramach Działania 9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego.
Cel główny projektu: Podniesienie jakości kształcenia zawodowego dostosowanego do potrzeb rynku pracy w 5 szkołach zawodowych prowadzonych przez Gminę Miejską Przemyśl poprzez realizację staży, kursów/szkoleń specjalistycznych, zajęć dydaktyczno-wyrównawczych/rozwijających, kółek zainteresowań, nauczania w formie e-learningu dla 430 uczniów i 120 nauczycieli oraz doposażenie bazy dydaktycznej szkół w tym pracowni szkolnych odzwierciedlających naturalne warunki pracy do 30.09.2023r.
Grupa docelowa projektu:
- uczniowie ZSU-HiG w Przemyślu uczący się w Technikum nr 1 oraz Branżowej Szkole I Stopnia nr 1.
- uczniowie CKZiU nr 1 w Przemyślu uczący się w Technikum nr 6 i w Technikum nr 8
- uczniowie CKZiU nr 2 w Przemyślu uczący się w Technikum nr 2
- nauczyciele ZSU-HiG, CKZiU nr 1 i CKZiU nr 2.
Zakres wsparcia:
- doskonalenie umiejętności i kompetencji zawodowych nauczycieli:
- staże zawodowe w tym szkolenia branżowe,
- szkolenia doskonalące związane z nauczanym zawodem,
- uzyskiwanie lub uzupełnienie wiedzy, umiejętności i kompetencji oraz kwalifikacji zawodowych przez uczniów:
- staże uczniowskie w zakładach pracy,
- wsparcie uczniów w zakresie zdobywania dodatkowych umiejętności zawodowych,
- wsparcie uczniów w przygotowanie do egzaminu maturalnego, oraz uzyskania tytułu czeladnika.
- kształtowanie i rozwijanie u uczniów kompetencji kluczowych oraz umiejętności uniwersalnych niezbędnych na rynku pracy:doposażenie pracowni zawodowych do nauki zawodu kucharz, cukiernik, technik żywienia i usług gastronomicznych;
- zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze,
- rozwijanie uzdolnień uczniów,
- organizowanie kółek zainteresowań.
- doposażenie pracowni zawodowych do nauki zawodu kucharz, cukiernik, technik żywienia i usług gastronomicznych;
- szkolenie e-learningowe z wykorzystaniem platformy do nauczania zdalnego dla nauczycieli i uczniów oraz doposażenie w sprzęt TIK do prowadzenia edukacji zdalnej:
- szkolenia zdalne dla nauczycieli z wykorzystania platformy do nauki zdalnej,
- warsztaty praktyczne dla nauczycieli z prowadzenia lekcji zdalnie,
- kursy e-learningowe dla uczniów na platformie Moodle,
- zakup doposażenia i sprzętu TIK.
Okres realizacji projektu: od 01.09.2021 r. do 30.09.2023r.
Wartość projektu: 1 753 174,80 zł
Dokumenty do pobrania: